• 00420 778 481 560
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Blog

  • www.lokr.cz

Uzdravování kaktusů začátek ledna 2018-18.8.2018 (Cereus validus a Echinopsis)

Uzdravování kaktusů začátek ledna 2018-25.6.2018 (Cereus validus a Echinopsis hybrid)

Rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s uzdravováním kaktusů. I když pro někoho nezvyklé, nejlepší doba na uzdravování

kaktusů je podzim a zima. Můžete začít klidně v listopadu, nebo v lednu je to úplně jedno. Hlavně, když ten kaktus máte doma např. v obýváku. Přes jaro a léto je to hodně problematické teploty kolísají a nedá se to tak dobře uhlídat a ztratíte čas, který potřebuje kaktus na zapuštění kořenů a následnou regeneraci.  Nejlepší je to dělat na podzim a v zimě a na jaře a v létě nechat kaktus růst a kvést.

Nejdříve jsem začal s Echinopsisem. Na Bazoši jsem našel inzerát. Paní z Brna prodávala kaktusy od 100 kč do 50 kč za kus. Neodolal jsem a jel za ní. Popadl jsem ten veliký Echinopsis do ruky a květináč zůstal na zemi neměl žádné kořínky a na povrchu bílé chomáčky. Nevěděl jsem nic o chorobách natož o kořenovce, psal se prosinec 2017. Paní mi řekla, že si květináč chce nechat. A kaktus mi prodá za 100kč měl ještě odnože. Řekl jsem si ok a věděl jsem, že budu mít odnože. Zkusím ten kaktus vyléčit. Dovezl jsem ho domů, odnože odtrhal. Sedl k internetu a začal vyhledávat informace jak přesadit kaktus. Dostalo se mi do rukou video, kde odřezávají kaktusy, které nemají kořeny. a tak jsem to neváhal udělat řezal jsem sterilním nožem na zdravou zelenou tkáň 70% kaktusu šlo pryč. Po té jsem ho položil jsem do prachového stimulátoru na růst kořínků a nechal zasychat týden. Po týdnu, už teď jedině do Zeolitu položil na mírně vlhčený Zeolit, předtím jsem to nevěděl.Výhodou Zeolitu je to, že nepodporuje plísně a udržuje vlhkost. Je to mnohem lepší než písek. Nedá se to srovnat.

Co jse zjistil o kaktusu Cereus validus.

Cereus validus je žebrovaný sloupový kaktus s modrozeleným kmenem a hnědými trny, dorůstá 6 metrů. V létě se objeví bílé květy. Květy jsou následovány okrasným červeným ovocem.

Jak jsem k němu přišel?

Hledal jsem na bazoši nějaké kaktusy a pán kousek od Hradce Králové ho daroval za odvoz. Bohužel měl jsem to tam asi 160 km a tak jsem poslal bratra, ať ho vyzvedne, měl to kousek.
Bratr ho vyzvedl, někdy v půlce listopadu 2018 a dal ho do kůlny. Tam byl bohužel asi měsíc a mezitím někdy mrzlo cca. mínus 5. Katus byl položeny na lezato s odhalenýma kořenama a v zimě. Jel jsem pro něho před vánoci a naložil ho, nevšiml jsem si, že by něco bylo špatně. 
Když jsem ho dovezl na Moravu a dal ho do místnosti, kde bylo cca. 10 stupnů, začala se rychle šířit na hodně místech hniloba. Bylo mě toho kaktusu hrozně moc líto, byl to krasavec. A tloukl jsem se do hlavy, že jsem pro něho nedojel dříve.
Musel jsem řezat. Šlo to hrozně těžce, ale zvládl jsem to. Celý sloup jsem odřezával moc blízko od zdřevnatělého kmene. Asi po 15 minutách odřezáno. Rozřezal na zdravější tkáň, né úplně zelenou, to by nic nezbylo. Namočil do stimulátoru a nechal zasychat týden. Pak položil na Zeolit mírně navlhčený. Za 3 měsíce první kořínky, při teplotě cca. 23 stupňů, při udržování mírné vhkosti Zeolitu.

V lednu po uříznutí Cereus validus 2018

  • Vše začalo v lednu 2018
  • Po uříznutí v lednu 2018
  • Začátek ledna, kaktus posazený do pekáče se Zeolitem občas lehce navlhčený studánkovou vodou. Ze spodu byl namočený do stimulátoru po uříznutí, teplota v místnosti byla cca. 23 stupňů. Prostě obývák.
  • Koncem března konečně začal dělat kořínky hned jsem ho přesadil a během týdne výhonek asi jako palec.
  • Zhruba cca. koncem května 2018 jsem ho dal ven, rostl i v místnosti. A 25 června 2018 z velikosti palce vyrostl tak o 30 cm navíc za dva měsíce Výsledek je pěkný, nebojte se čekat na kořínky v zimně to trvá u starších kousků i 2,5 měsíce a přes jaro a léto to kaktus dožene. Příroda má svoji vlastní paměť.
  • 17.8.2018 hrozně rychle roste.
  • Takto dopadl zbytek co jsem neodřezal 18.7.2018. Na starém vyrazili dva výhonky, jeden kmen odešel do věčných lovišť a druhý rozkvetl
  • Jak kvete 18 července 2018, zbytek co jsem neodřezal v lednu 2018.

Echinopsis záchrana z Brna Konec roku 11/12 2017 - 18.7.2018

  • Echinopsis velice rychle zakoření i starší kus, tohle bylo zhruba do 3 týdnů. byl to starý kus vysoký přes metr a půl. Měl na sobě samé parazity, dole kořenovku a dále hnilobu velkou. Vzal jsem ho do sprchy a vše opsprchoval , poté vykoupal v Mospilanu, neměl ani žádné kořínky a začal řezat bylo z něho opravdu málo., Stav po třech týdnech, to jsem ještě ani neznal Zeolit a nic jsem nevěděl o kaktusech.
  • 20 ledna 2018
  • 24.6.2018 - už má spoustu květů, ještě letos vykvete. Nejlépe je mu venku.
  • Kvete 18.7.2018 foto
  • 16.8.2018 už potřetí kvete
  • 18.8.2018

Kaktusy - Pavel Urboa